Platform over productie- en procesautomatisering
Beurzen & Evenementen

Van summit tot volwaardig beursplatform voor een slimme, geconnecteerde industrie

Een overrompelend succes. Dat is het minste dat je kan zeggen over de vierde editie van ABISS. Het was begin...

7 februari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een overrompelend succes. Dat is het minste dat je kan zeggen over de vierde editie van ABISS. Het was begin oktober een hele dag op de koppen lopen op dit netwerkevent voor een slimme en geconnecteerde maakindustrie in Kortrijk Expo. Met 1.048 bezoekers op de teller is het duidelijk dat de Belgische bedrijven meer dan ooit klaar zijn om de stap te zetten naar een digitale industrie.

ABISS was in 2019 toe aan zijn vierde editie. Het event, een organisatie van Invent Media, dat voorzichtig opstartte in 2016 met 248 deelnemers en 28 technologiepartner, verraste op 3 oktober vriend en vijand. Met een toename van 87% in het bezoekersaantal tot 1.048 bezoekers ontpopte ABISS zich meer dan ooit als een volwaardig beursplatform voor de digitalisering van de Belgische industrie. De bezoekers woonden gemiddeld twee van de zeven Expert Classes bij en spendeerden door de band genomen zo’n drie uur aan hun beursbezoek. Het toont de gretigheid waarmee bedrijven vandaag op zoek zijn naar manieren om hun productieproces te digitaliseren. Een shift die broodnodig is in elke tak van sport in de industrie. Prijsdruk, veranderende regelgeving, afkalvende marges, wereldwijde concurrentie … de uitdagingen zijn niet min. De technologieaanbieders op ABISS toonden hoe bedrijven hun concurrenten voor kunnen blijven. Digitalisering is immers het instrument bij uitstek om processen en producten te optimaliseren, nieuwe diensten te ontwikkelen en kosten te verlagen.

Maar hoe moet u eraan beginnen?

De vraag waar iedereen een antwoord op zocht. Het was Jan Sonck, Head of Enterprise Innovation bij Proximus die de debatten mocht afsluiten op ABISS. Hij legde de belangrijkste lessen uit die zijn bedrijf geleerd had tijdens het eigen digitaliseringstraject. “Wie wil digitaliseren heeft geen glazen bol voor technologie nodig. De mooiste innovaties zijn opgebouwd uit technologie die vandaag al bestaat om een oplossing te bieden voor de problemen van vandaag.” Niks doen is volgens Sonck sowieso geen optie. “Je mag niet denken, het is maar een hype. Disruptie drijft exponentiële groei aan. De logische reflex moet zijn, wat kan ik met deze technologie als ze verder evolueert? Digitalisering is eigenlijk niks nieuws. Het is de weg die we al veertig jaar geleden zijn opgegaan. Wat wel nieuw is dat is de technologie die het mogelijk maakt om bergen aan data, intern en extern, om te zetten in waardevolle informatie. Databases zoals Netflix of Spotify bestonden niet omdat de technologie ontbrak, hetzelfde geldt voor de software en algoritmes die de industrie extra mogelijkheden biedt om kleine processen slim en stap voor stap te digitaliseren.” Toch plaatst Sonck ook een kleine kanttekening: “Ja, digitalisering is een must, maar het kost mensen, middelen en tijd. Niemand heeft vandaag nog alle wijsheid in pacht. Co-creatie is dan ook het sleutelwoord, over de muren van bedrijven en sectoren heen. Begin klein en schaal op en omarm disruptief denken. Laat het een trigger zijn voor verandering. “

Wat voor de toekomst?

Sonck voorspelde ABISS een mooie toekomst. “Deze beurs zal binnen drie jaar tijd vijf keer zo groot zijn.” De beschikbare ruimte van XXL te Kortrijk Xpo wordt dus duidelijk te klein voor ABISS. De volgende editie zal dan ook plaatsvinden in hal 5, waar het concept de nodige ruimte biedt voor de Expert Classes, de bezoekers en een ruimer aanbod technologiepartners. De organisatie heeft trouwens nog wat andere plannen in petto voor ABISS2020. Momenteel worden daarover reeds gesprekken gevoerd met enkele belangrijke betrokken partijen. Meer info hierover volgt nog.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details