NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Virtual en augmented reality voor maakbedrijven en machinebouwers

Virtual en augmented reality voor maakbedrijven en machinebouwers

Virtual en augmented reality beperken zich al lang niet meer tot de entertainmentsector. Deze technologie maakt zich intussen nuttig in tal van industrieën omdat er toch enkele voordelen mee te rapen vallen. In dit artikel onderzoeken we hoe virtual en augmented reality van nut kunnen zijn in machinebouw en voor maakbedrijven.

Het concept van een virtuele wereld bestaat al langer. Augmented of mixed reality combineert deze virtuele wereld met een beeld van onze eigen omgeving. Als we door de Hololens of een andere VR-bril kijken zullen we met andere woorden een geavanceerder beeld van onze werkelijkheid krijgen. We zijn de machine in de echte wereld staan maar krijgen intussen virtueel te zien waar alle onderdelen zich achter de behuizing bevinden. Voor sommigen klinkt dat nog als verre toekomstmuziek maar er zijn al maakbedrijven voor wie dit de hedendaagse manier van werken geworden is. De industrie wordt nog niet stormenderhand veroverd, maar er duiken wel meer en meer toepassingen op.

In assemblage en kwaliteitscontrole

Machines en producten zijn een intrinsiek samenspel van verschillende, vaak minuscule componenten. In het huidige productie­klimaat is het zaak ze zo snel mogelijk in elkaar te steken. Time is money. Operatoren krijgen uitgebreide assemblage-instructies mee want, vaak nog op papier, hier en daar al via tablets of touchscreens. Bedrijven kunnen zich immers geen fouten veroorloven in deze complexe assemblages. De kosten om het opnieuw te doen zouden te hoog oplopen. Virtual en augmented reality zijn de volgende stap in het streven naar 100% nauwkeurigheid. Operatoren krijgen stap per stap te zien waar elke component hoort. In een keer alles juist.

In onderhoud

Onderhoud maakt een integraal deel uit van produceren. Machines moeten immers draaiende gehouden worden. Maar elke machine heeft zo zijn eigen onderhoudsvoorschriften. Voor de technieker die al jaren in de fabriekshal werkt houden ze misschien geen geheimen meer in. Maar voor wie nieuw is zal het veel tijd vergen om ze te lezen en te memoriseren. Virtual en agumented reality kunnen dat verhelpen. Met de hulp van een gadget krijgen ze de status van de machine te zien en kunnen ze stap voor stap aan de slag gaan met digitale informatie. Geraakt de technieker er toch niet aan uit? Een digitale simulatie over hoe de machine hersteld kan worden kan hem weer op weg helpen. Of we kunnen met behulp van virtual en augmented reality remote ondersteuning erbij halen. Virtual en augmented reality kunnen ook in onderhoudstoepassingen het aantal menselijke fouten naar beneden brengen, de uitvoertijd inkorten en de productiviteit en snelheid opdrijven.

In opleiding en trainingen

Vooral virtual reality is de manier bij uitstek om medewerkers te trainen in het bedienen van machines of het uitvoeren van bepaalde procedures. Het grote voordeel is dat er in alle veiligheid kan worden opgeleid. De theorie kan aangevuld worden met praktijk in een veilige VR-omgeving. Voor de trainer kan uit deze virtuele sessies naar voren kwamen waar er nog extra training zal nodig zijn om gebruikers beter te laten worden in hun werk. De voornaamste reden voor de toepassing van virtual reality in opleidingen is de boost in productiviteit in elke fase van het productieproces, van ontwerp tot eindassemblage.

In ontwerp

Ten slotte kunnen virtual en augmented reality van onschatbare waarde zijn in het ontwerpen van nieuwe producten. Een klassiek designproces gaat met veel vallen en opstaan. Met virtuele technieken kan de maakbaarheid van een product sneller aangetoond worden aangezien potentiële problemen al op voorhand geïdentificeerd worden. Bedrijven die virtual en augmented reality nu al toepassen in de ontwerpfase, spreken van diepere inzichten in hun ontwerp, een betere visualisering van de impact en mogelijkheden om nauwer samen te werken in teams van collega’s en klanten. Dit reduceert het risico op vertraging en resulteert in een kortere marktintroductietijd en optimale productontwerpen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.