NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Waar OT en IT elkaar ontmoeten
Hans Beckhoff: Technologie wordt gebouwd om het hoofd te bieden aan uitdagingen, om ons leven beter te maken. Dat proberen we te verwezenlijken bij elke stap vooruit die we zetten.”

Waar OT en IT elkaar ontmoeten

Het begin van een verhaal van technologisch leiderschap, van innovaties en van mensen. Want Voor Beckhoff schuilt het geheim om van slimme technologie tot slimme oplossingen te komen in zijn medewerkers. Een blik achterom en een vooruit met oprichter en managing director Hans Beckhoff en Patrick Gielis, algemeen directeur van Beckhoff België.

Hans Beckhoff begon zijn carrière in 1980 na het behalen van een diploma in kernfysica. Maar de uren die hij doorbracht in de elektronicawinkel en het installatiebedrijf van zijn ouders, trainden hem ook als elektricien en radiotechnicus. Een drieluik dat een stevige basis vormde om zelf een bedrijf op te starten in industriële elektronica dat zich al van in de begindagen toespitste op automatisering. Beckhoff herinnert zich die tijd nog: “De eerste jaren ontwikkelden we motion controllers met een microprocessor binnenin, maar toen de eerste pc’s op de markt kwamen, begrepen we ogenblikkelijk de mogelijkheden die de combinatie van OT en IT kon bieden.”

Patrick Gielis: “De kruisbestuiving van de ideeën uit het academische veld en onze technologie, zorgt voor heel veel toegevoegde waarde.”

Geïntegreerde IT-functies

Beckhoff Automation ontstond eigenlijk vanuit een uitdaging. Zou het mogelijk zijn om een machine te programmeren in een DOS-omgeving? Het was het tijdperk van de floppy disk. Geïntegreerde IT-functies zouden ook toen al heel wat voordelen opleveren. “In essentie konden we door die verwezenlijking complexe data uit het kantoor op een heel eenvoudige manier naar de productievloer brengen. Een grote stap voorwaarts waar geen enkel ander sturingssysteem op dat moment in slaagde. PC sturingstechnologie ontketende een revolutie. We wisten meteen dat onze combinatie van informatie en sturingstechnologie zou inslaan als een bom”, vertelt Beckhoff. Het was inderdaad het begin van een heus succesverhaal. De daaropvolgende decennia volgden nog veel meer innovaties: de bus terminal, EtherCAT, TwinCAT en recent nog XTS en XPlanar … oplossingen waaraan telkens dezelfde visie ten grondslag ligt: ingenieurs de best mogelijke tools aanreiken om te doen waar ze goed in zijn: de wereld verbeteren.

PC sturingstechnologie ontketende een revolutie. Het was het begin van een heus succesverhaal. De daaropvolgende decennia volgden nog veel meer innovaties.

Ingenieurs die de wereld beter maken

Vandaag beschikt Beckhoff over een volledig portfolio van hardware en software om tegemoet te komen aan de noden van zijn klanten. Van heel eenvoudige toepassingen tot high-end technologie. Van machinebouw tot hernieuwbare energie. Wist u trouwens dat de helft van de windmolens in China draaien op Beckhoff technologie? Of dat dankzij Beckhoff de GMTO telescoop diep in ruimte en tijd kan kijken? “Technologie wordt gebouwd om het hoofd te bieden aan uitdagingen, om ons leven beter te maken. Dat proberen we te verwezenlijken bij elke stap vooruit die we zetten.” Met een omzet van 923 miljoen euro in 2020 en bijna 5.000 medewerkers wereldwijd is Beckhoff een technologieleider geworden. “Maar een die zich heel dicht bij zijn klanten bevindt. We willen de ingenieur om de hoek zijn. Altijd beschikbaar voor nieuwe ideeën, voor ondersteuning”, voegt Beckhoff er nog aan toe.

De toepassing van magnetische levitatie in XPlanar is een compleet nieuwe vorm van motion die machinebouwers de flexibiliteit geeft die ze nodig hebben.

Verwevenheid sales en support

Met dat idee in het achterhoofd vestigde Beckhoff 39 dochterbedrijven wereldwijd en heeft het vertegenwoordigers in meer dan 75 landen. De Belgische aanwezigheid gaat terug tot ’98, maar een eigen kantoor was pas voor 2006, op de Corda Campus in Hasselt met Patrick Gielis als algemeen directeur. “Klanten begrepen hier meteen de waarde van het technologieportfolio dat Beckhoff brengt. Maar technologie is slechts een hoofdstuk in het verhaal. Je hebt ook mensen nodig die het kunnen vertalen naar concrete oplossingen in het veld. Sales en support zijn daarom altijd verweven bij Beckhoff. Onze sales engineers houden de blik breed over het volledige portfolio om de klant de juiste keuzes te helpen maken die resulteren in slimme machines. Onze support engineers hebben daarentegen een blik in de diepte. Ze hebben een verregaand begrip van de technische ins en outs om het meeste eruit te halen. 95% van de vragen die we krijgen kan ons team zelf afhandelen. Voor de andere 5% is de nabijheid tot het hoofdkwartier in Verl een absolute plus.” Maar in België volstond niet een locatie om echt de taal van de klanten te spreken. “We wisten van in het begin dat we ook een kantoor in het westen wilden openen.” Een mijlpaal die in 2011 bereikt werd met een kantoor in Kortrijk. Sindsdien zijn beide kantoren verhuisd naar respectievelijk Lummen en Zwevegem, om de groei te faciliteren.

Pioniersgeest

De aanwezigheid bij hoger onderwijs was geen toeval. Beckhoff België werkt nauw samen met het academische veld over het hele land. “De kruisbestuiving van hun ideeën en onze technologie, zorgt voor heel veel toegevoegde waarde”, zegt Gielis. Naar het voorbeeld van het moederbedrijf. “Als industrie dragen we de verantwoordelijkheid om de geesten van de toekomst te helpen ontwikkelen en trainen door hen te laten proeven van state-of-the-art technologie. Het is ook een uitstekende manier om nieuwe talenten aan te trekken”, voegt Beckhoff eraan toe. De meeste Beckhoff innovaties werden gevormd, ontwikkeld en gebouwd binnen de bedrijfsmuren. Beckhoff gaat prat op zijn pioniersgeest en beschikt ook over de verwezenlijkingen om dat hard te maken. Het bedrijf pompt 8% van zijn jaarlijkse omzet in R&D, waardoor de ingenieurs kunnen spelen met een budget van meer dan 75 miljoen per jaar. “We moedigen al onze medewerkers aan om met nieuwe ideeën op de proppen te komen. Onze R&D teams bestaan uit kleine groepjes van specialisten in hun veld. We moedigen hen aan om zoveel mogelijk met ideeën te spelen, maar uiteindelijk moet ik de knopen doorhakken welke er vorm krijgen. Als bedrijf moet je altijd een duidelijke koers varen.”.

De nieuwe ELM72XX zijn volledig functionele servodrives in een robuuste metalen behuizing die door hun compacte formaat op heel wat interesse kunnen rekenen op de Belgische markt.

Nieuwe showroom

Om die richting aan te geven, opent Beckhoff België, dat overigens zijn vijftiende verjaardag viert, een nieuwe showroom in Lummen in september. “Elk jaar lanceert Beckhoff een hele resem innovaties op de markt. We hebben nu een ruimte gecreëerd waar klanten kunnen proeven van de toegevoegde waarde die ze kunnen brengen voor hun eigen machines en processen. Waar we hun projecten in het groot en in detail kunnen bespreken en waar we mensen kunnen trainen om het volle potentieel uit onze oplossingen te halen”, legt Gielis uit. Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld de nieuwe ELM72XX compact drive technologie. “Volledig functionele servodrives in een robuuste metalen behuizing die door hun compacte formaat op heel wat interesse kunnen rekenen op de Belgische markt. Maar ze kunnen in de showroom even goed ontdekken wat de directe integratie van visie in engineering kan opleveren met TwinCAT Vision.”

Of Beckhoff klanten nu kiezen voor lokale of cloudfunctionaliteit, ze kunnen altijd in hun vertrouwde TwinCAT omgeving terecht zonder te moeten veranderen van engineering tools.

Een nieuwe wereld van industriële automatisering

Voor Beckhoff bestaat de toekomst van industriële automatisering nog altijd uit de combinatie van hardware en software. “Er gaan vandaag stemmen op om alles naar de cloud te brengen. We ondersteunen deze ontwikkeling met onze specifiek op cloudtechnologie gebaseerde engineeringoplossingen en sturingsplatformen. Maar we geloven tegelijk heel hard in het potentieel van lokale hardware. De wet van Moore gaat nog altijd op, dus neemt de kracht van hardware toe waardoor sturing, scientific automation, analytics en AI-functies meteen lokaal kunnen worden geïmplementeerd. Dit is het concept van het Beckhoff TwinCAT platform dat alle functies integreert in een krachtige engineering en runtime omgeving. Of onze klanten nu kiezen voor lokale of cloudfunctio­naliteit, ze kunnen altijd in hun vertrouwde TwinCAT omgeving terecht zonder te moeten veranderen van engineering tools. Een groot voordeel”, zegt Beckhoff. Naast de cloud is ook artificiële intelligentie een hot topic in automatiseringskringen. “Vandaag beginnen we nog maar met machine learning, maar dit opent al een wereld vol nieuwe mogelijkheden. De toepassing van magnetische levitatie in XPlanar zou bijvoorbeeld niet mogelijk zijn zonder. Dit is een compleet nieuwe vorm van motion die machinebouwers de flexibiliteit geeft die ze nodig hebben om aan de eisen van hun klanten tegemoet te komen. Maar dit is nog maar de top van de ijsberg. Onze ingenieurs hebben nog veel meer revoluties in de pijplijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.