NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Welke slimme engineeringstudent wint de EPLAN Olympiade én een vast contract?

Welke slimme engineeringstudent wint de EPLAN Olympiade én een vast contract?

Op 10 december strijden acht studenten in de finale van de EPLAN Olympiade om een vast contract bij EPLAN of een van de betrokken partners: P&V Panels en Atlas Copco. De winnaar van deze felbegeerde prijs zal op 11 december bekend worden gemaakt op een bijzondere locatie: de DFA in Aken, Duitsland. Met hun jaarlijkse olympiade wil EPLAN een brug bouwen tussen het technisch onderwijs en de industrie. Aan de hand van verschillende challenges testen ze de theoretische en de praktische kennis van de deelnemers. De scholen die deelnemen aan de olympiade zijn afkomstig uit heel Vlaanderen.

Tweede editie van de Olympiade

De EPLAN Olympiade werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Het doel van de olympiade is om studenten op een creatieve manier warm te maken voor elektrisch ontwerp en engineering. De olympiade bestaat uit drie rondes en in elke ronde worden andere vaardigheden getest.

 Tussen de rondes door volgen de studenten workshops en trainingen om ze te helpen om zich voor te bereiden op de challenges. Dit jaar werkt EPLAN samen met de Belgische bedrijven P&V Panels en Atlas Copco. Tijdens de olympiade krijgen de deelnemers de kans om van deze bedrijven te leren en hun projecten en werkwijze gedetailleerd te bestuderen.

 8 finalisten

De EPLAN Olympiade is voorbehouden aan studenten die in het laatste jaar van een bacheloropleiding in België zitten. De volgende onderwijsinstellingen nemen deel aan deze editie: Hogeschool VIVES, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Thomas More, UC Leuven Limburg en Odisee.

 In totaal namen er 165 studenten deel aan de eerste ronde, waarvan er 20 doorgingen naar de tweede ronde. In de finale zullen de beste acht deelnemers strijden om de eerste plaats.

 Wat verwachten we van de finalisten?

In de twee uur durende finale zullen de studenten leren om een virtueel prototype (beter bekend als een digital twin) te maken van een schakelkast. Dit prototype kunnen ze dan later gebruiken om de productie efficiënt aan te sturen. De examenvragen zullen hier ook over gaan. 

Met dank aan Atlas Copco en P&V Panels 

EPLAN is zijn partners zeer dankbaar voor hun steun bij het organiseren van de olympiade. Zij hielpen om ook van deze tweede editie een succes te maken. Zo vond de tweede ronde plaats bij Atlas Copco in Wilrijk. De finale zal plaatsvinden bij P&V Panels in Heusden-Zolder.

 Na afloop van elke ronde krijgen de deelnemers een rondleiding door het bedrijf, zo krijgen ze een goede indruk van het bedrijfsleven en kunnen ze zien hoe de theorie in de praktijk gebracht wordt.

Bekendmaking van de winnaar

Na de finale reizen de deelnemers door naar Aken en de volgende dag zullen ze de DFA (Demofabrik Aachen) bezoeken. De DFA is een initiatief van de universiteit van Aken en dé hotspot voor Industry 4.0 oplossingen in Duitsland.

 De DFA combineert nieuwe concepten uit de wetenschap met innovatieve technologieën uit de industrie. Zo wil het de digitalisatie binnen productieondernemingen stimuleren. Het gaat om een echte productieomgeving, waar ruimte is om prototypes te testen met het oog op een latere implementatie in de bedrijfswereld.

Een bezoek aan de DFA past dus perfect binnen het concept van de olympiade: het slaan van een brug tussen het onderwijs en de industrie. Tijdens dit bezoek zal de winnaar van de olympiade bekend gemaakt worden.

De prijzen

De deelnemers strijden om prijzen zoals festivaltickets, tablets en een vast contract bij EPLAN, P&V Panels of Atlas Copco.

 Meer over de EPLAN Olympiade

Voor meer informatie over de EPLAN Olympiade verwijzen we u graag door naar: https://solutions.eplan.be/eplan-olympiade-student.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.