Magazines / Nr 01 2019

Nr 01 2019

De motor aanzwengelen

De technologische sector loopt al enkele jaren letterlijk en figuurlijk op wolken. De komst van digitalisering en de cloud effenden het pad voor vier opeenvolgende jaren van groei. Dat culmineerde vorig jaar, na een stijging met 1,7% in het orgelpunt van 128 miljard euro. De goede cijfers zijn te danken aan IT-solutions (+5,5%) en metaalproducten (+2,8%), niet toevallig de twee locomotieven voor deze sprong voorwaarts. Tot zover de goed-nieuws-show. Agoria waarschuwde tijdens zijn barometer voor 2019 meteen ook voor een omzetgroeivertraging. De groeimotor sputtert en valt terug van 3,7% in 2017 naar 1,7% in 2018 en vermoedelijk 1% in het jaar dat volgt. 

Ook de voorspellingen omtrent het investeringsniveau spreken van een daling in 2019. Dat heeft veel te maken met de internationale economische onzekerheid waar de Brexit crisis zonder twijfel zijn deel in heeft. Nochtans is er nog heel wat werk te verrichten op het (fabrieks)terrein. De eerste stappen naar digitalisering zijn nog maar gezet, het is zaak de ingeslagen weg verder te vervolgen als we als technologische industrie ons concurrentievermogen niet willen zien dalen. Laat daarom de aanstormende vijfde editie van Indumation.be als manna uit de hemel zijn. Ga en dompel u onder in de technologische ontwikkelingen van vandaag en morgen. Put er de inspiratie en het vertrouwen uit om ze ook bij u op de werkvloer in realiteit om te zetten. Op deze pagina’s kan u al proeven van wat u er zal tegenkomen.

Dat verder groeien geen evidentie is in tijden van schaarste aan technisch personeel, hoeven we aan geen enkele ondernemer uit te leggen. Maar net deze achtergrond maakt het momentum om te investeren nog groter. De technologie van de toekomst met virtual en augmented reality, met big data analyse, met blockchain, met cobots, met machine learning … staat meer dan ooit in functie van mensen. Door uw operator, onderhoudsmanager of procesingenieur alle mogelijke informatie op een gouden schoteltje aan te reiken, zal hij efficiënter dan ooit tevoren zijn taken kunnen uitvoeren. Het gaat niet om het elimineren van FTE’s maar om het zinvoller invullen van hun takenlijst om meer rendement uit uw productie te halen.

Dat is waarom Indumation.be de motor kan zijn om onze technologische industrie weer te laten aanzwengelen. Ten dele tenminste. Het blijft uiteraard ook wachten op een daadkrachtige regering die kan bijdragen tot stabiel economisch klimaat, een daling van de RSZ-bijdragen, flexibele loonvorming, minder vennootschapsbelasting … Structurele maatregelen om onze technologische bedrijven een extra duwtje in de rug te geven.

Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: