Magazines / Nr 01 2020

Nr 01 2020

Raaklijnen

Stond u ook zo te popelen om aan het nieuwe jaar te beginnen? Ergens tussen de rijkelijk gevulde kersttafels en dat vertrouwde geluid van klinkende glazen in, beginnen toch altijd weer plannen te rijpen voor de toekomst. Nabij en veraf. Een idee, of misschien zelfs nog dat niet dat, dat langzaam aan het broeden gaat. Mijn eerste week van 2020 stond in het teken van digitalisering. Software om de administratie te automatiseren en inzicht te krijgen in mijn werkzaamheden. Of hoe de wereld van machinebouw en van simpele aanslagen maken op een klavier soms ook dicht bij elkaar kunnen liggen. Alle voorspellingen duiden immers op eenzelfde trend voor de maakindustrie in 2020: verder automatiseren en digitaliseren.

U hoeft niet eens ver vooruit te kijken om alle nieuwe ontwikkelingen op dat vlak op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen. Begin maart worden ze gebundeld in de Brabanthal in Leuven voor het Indumation Network Event, kortweg INE.
De plaatsjes om er deel te nemen zijn schaars, zowel voor de exposanten als de bezoekers. Noem het gerust het Tomorrowland van industriële automatisering. Maar ook voor wie niet tot in Leuven geraakt moet het ritme van de moderne beats toch al duidelijk te horen en te voelen zijn. Waar machines op de productievloer en afdelingen van een bedrijf vroeger als aparte eilanden fungeerden, heeft Industrie 4.0 als doel ze te connecteren tot een harmonieus geheel. Daar liggen de kiemen voor automatiseren anno 2020. En daar begint ook de nood aan digitaliseren.

Wie wil innoveren en met een nieuw stuk naar de markt of een klant gaan, moet echter altijd de rendabiliteit voor ogen
houden. Een prototype moet daarom al rekening houden met de maakbaarheid verder in de keten en eigenlijk met alle diensten die erop verleend moeten worden tijdens de levensduur, van simpel onderhoud tot complexe nieuwe Industrie 4.0 businessmodellen. U krijgt maar één kans om het in één keer goed te doen. R&D en de productievloer moeten daarom meer dezelfde taal leren spreken. Want wie zo slim is om de feedback van de machines en van de operatoren weer terug te koppelen naar zijn ontwerp, zal zijn producten voortdurend kunnen optimaliseren voor een hogere efficiëntie, kwaliteit en rendabiliteit. Over deze en andere grote technologietrends (we hebben het hoofdstuk artificiële intelligentie nog niets eens aangesneden)
kan u zich uitgebreid laten bijpraten op INE. Netwerken is de boodschap.

Waarom digitalisering net in een wereld van geconnecteerde machines en afdelingen cruciaal is, heeft alles te maken met de single source of truth die het biedt. Een gemeenschappelijke database als ruggengraat van een machinebouwer of een maakbedrijf, zodat iedereen in real-time steeds over de juiste informatie beschikt. Papier kan dit helaas nooit garanderen.
Maar het hoeft daarom nog niet overbodig te zijn. Wij houden er aan vast om u op papier (en online) dit jaar blijvend te informeren over het reilen en zeilen binnen uw sector en de belangrijkste evoluties. Of hoe de wereld van industrieel
produceren en simpele aanslagen maken op een klavier dicht bij elkaar liggen.

Onze beste wensen voor 2020 en veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: