Magazines / Nr 02 2019

Nr 02 2019

Het tijdperk van artificiële intelligentie

Er is geen ontsnappen meer aan. Dat artificiële intelligentie het geschopt heeft tot hoofdthema voor de komende editie van de Hannover Messe, wil zeggen dat het de komende jaren op de voorgrond zal staan in fabrieksautomatisering. U hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken dat robots eerst de werkvloer en dan de wereld zullen overnemen. Science-fiction verhalen blijven science-fiction verhalen. Toch lijken de wetten van Isaac Asimov brandend actueler dan ooit. Kent u ze nog? Een robot mag een mens geen schade berokkenen of door niet te handelen toestaan dat een mens een letsel oploopt. Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als ze in strijd zijn met de eerste wet. Een robot moet ten slotte ook zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de eerste of tweede wet.

De mens neemt een centrale rol op in het ethisch kader dat Asimov wilde creëren. En zo zal ook geschieden bij de eerste toepassingen van artificiële intelligentie in de industrie. De opmars van de deze technologie heeft in de eerste plaats tot doel om de mens te ondersteunen in zijn werkzaamheden. Hoe lang heeft u moeten zoeken om uw laatste technisch geschoolde kracht in te lijven? Hoeveel meer zou u bedrijf kunnen groeien wanneer technische talenten voor het rapen lagen? Dit is waar de toegevoegde waarde van machine learning en artificiële intelligentie de eerste jaren zal liggen. Want hoeveel tijd zou er niet vrijkomen wanneer machines zichzelf aanpassen aan het volgende product en zichzelf programmeren om objecten op te pikken en op de juiste plaats neer te leggen? Tijd die uw medewerkers dan weer zinvol kunnen besteden aan andere, complexere taken.

Op Hannover Messe en op deze pagina’s zal u alvast kunnen kennismaken met voorbeelden van artificiële intelligentie in de praktijk op verschillende standen. Jawel, de praktijk. Dit concept is immers al schoorvoetend de stap aan het zetten van theorie naar praktijk. De komst van tonnen data naar analytische platformen heeft de eerste aanzet gegeven. Algoritmes puren nu al inzichten uit deze hooibergen om procesoptimaliseringen, productverbeteringen, kostenbesparingen … mogelijk te maken. Dat is de eerste stap. Wat volgt is ingebouwde intelligentie om deze kennis autonoom toe te passen om beslissingen te maken en om te leren uit fouten. Net zoals uw medewerkers hebben moeten wennen aan de producten, de machines en de bedrijfscultuur, zal ook uw virtueel genie dat moeten doen.

Maar data, altijd weer data zullen dus het pad moeten effenen naar het produceren van de toekomst. Het wordt dus tijd om ze te ontginnen in uw productieproces. Het goede nieuws is dat uw PLC en uw machines al veel meer weten dan u nu beseft. Op Hannover Messe zal u ook ontdekken hoe u die bron van informatie alvast kan aanboren. De rest kan dan toekomstmuziek zijn. Maar zet toch al die stappen naar een slimme fabriek.

Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: