Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

CTRL+ALT+DEL

Wat begon als een ver-van-mijn-bed-show in het Chinese Wuhan is uitgegroeid tot de nachtmerrie van elke ondernemer. Het Covid-19 virus is erin geslaagd om wereldwijd de economie grotendeels op de knieën te brengen. Voedingsbedrijven, toiletpapierfabrikanten en farmareuzen konden misschien nog overuren draaien, maar vele bedrijven moesten noodgedwongen de deuren sluiten. Te weinig personeel, te weinig ruimte of te weinig vooruitzichten op bestellingen. Alle opgebouwde vertrouwen in de economie was met één wijdverspreide veeg van tafel. Bij het ter perse gaan van dit magazine staan we aan de vooravond van de eerste versoepelingen. Onze maakindustrie heeft achter de schermen hard gewerkt om de productie weer te kunnen opstarten met alle respect voor de social distancing maatregelen die vanzelfsprekend in voege blijven. Een mooi voorbeeld van de veerkracht waar ondernemers vandaag moeten over beschikken. En van de flexibiliteit. In de Audi fabriek in Vorst produceren ze nu ook beademingstoestellen. Helemaal coronaproof zal onze industrie nooit worden, maar het toont wel dat we niet bij de pakken blijven zitten. En we kunnen daarvoor ook rekenen op topwetenschappers.
Op deze pagina’s leest u hoe de toponderzoekers van Flanders Make zich inspanden voor de industrie. Maar wat de volledige impact zal zijn van dit virus op de wereldwijde economie dat blijft de hamvraag. In eigen land kunnen de steunmaatregelen die vandaag beschikbaar zijn, nooit meer dan doekjes voor het bloeden zijn voor de miljarden aan economische waarde die door de stilstand verdampt zijn. Het zal belangrijk zijn om verder te kijken dan het vingertje wijzen en vooral lessen te trekken voor de toekomst. Lessen over de supply chain bijvoorbeeld. De lancering van de laatste iPhone moest in februari al naar achter geschoven worden omdat de producent uit China niet alle elektronica-onderdelen kon leveren. Kunnen we het ons in de toekomst nog veroorloven om van één fabrikant afhankelijk te zijn?
Globalisering heeft ons misschien sterker gemaakt, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarder voor crisissen. De ketens worden langer, omslachtiger en dus risicovoller. En we zien ook steeds minder het nut in van grote voorraden. Leveranciers zullen wel just-in-time bezorgen. Niet dus. Wie zijn mondmaskers niet in eigen land produceert, vist vandaag hopeloos achter het net. Een beter voorbeeld is er niet. Want hoe snel sloten landen hun grenzen en economie niet? Net zoals België als land zich beter moet voorbereiden op noodscenario’s, moeten wij dat als bedrijven misschien ook doen. Laat ons van dit moment gebruikmaken om de kwetsbaarheden in kaart te brengen om met een sterkere organisatie dan ooit uit deze periode te komen. Laat ons nieuwe manieren zoeken om aan zaken te doen. Laat ons de mensen die dag en nacht aan het werk gebleven zijn ook naar waarde schatten.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: