Magazines / Nr 03 2017

Nr 03 2017

Schakels in de ketting

Automatiseren draaide de voorbije decennia al op volle toeren in Belgische bedrijven. Machines kregen allerhande technologische snufjes mee om de capaciteit op te drijven of het leven van de operator wat eenvoudiger te maken. Een productieproces is echter meer dan louter de som van zijn individuele machines en componenten. Wat Industrie 4.0 ons echt wil leren is dat er toegevoegde waarde zit in het connecteren van alle elementen. Automatisering de volgende jaren moet dan ook meer toegespitst zijn op het onderling afstemmen van alle stappen in de productieketen, van het moment dat de grondstoffen de fabriek binnenkomen tot ze als halffabrikaten of afgewerkte producten de poort weer verlaten. En daarin voeren niet alleen machines de boventoon, het gaat om alle componenten in de periferie.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn pompen. In den beginne kon men bij wijze van overdrijven niet groots genoeg uitpakken. Meer dan voldoende vermogen was de sleutel om bedrijfszekerheid te garanderen. Met de steeds hogere energieprijzen begon men echter na te denken over hoe de pomp het beste kon afgestemd worden op zijn toepassing. De komst van geïntegreerde frequentiesturing speelde hier perfect op in en gaf ondernemers een flinke besparing in hun energieverbruik. De volgende stap die de komende jaren moet genomen worden is het finetunen van dit proces. Door alle componenten rondom de pomp met elkaar te laten ‘praten’ kan deze positieve lijn nog verder doorgetrokken worden. De pomp wordt zo een intelligente schakel die perfect inspeelt op wat ervoor in de ketting gebeurt en wat de volgende schakels nodig hebben. Koppel daar dan nog een verbinding met de cloud aan en de onderhoudsmanager kan vanachter zijn bureau perfect voorspellen wanneer er onderhoud zal nodig zijn.

Digitalisering is dus meer dan een oefening in moderniteit. Door alle informatie die de verschillende productieprocessen in een bedrijf genereren te leren lezen en analyseren, vallen er enorm veel voordelen te rapen in de dagelijkse praktijk. En u hoeft daarom geen expert in hogere wiskunde te zijn. Softwareontwikkelaars en dienstverleners staan klaar met programma’s, apps en widgets om de resultaten van digitalisering voor u te visualiseren en samen te vatten in overzichtelijke rapporten. Want om de doorlooptijden in uw proces nog verder in te korten, zal een nog snellere machine maar een fractie verschil uitmaken. De winst zit hem bijvoorbeeld in het beperken van de tijd die ze stilstaan tussen twee processen. Zaken die voorheen misschien in de schaduw van het eigenlijke productieapparaat stonden, zoals de interne logistiek of de verpakking, verdienen dus evenveel aandacht. En daarin is nog heel wat automatisering mogelijk. Als elke schakel in de keten perfect is afgestemd dan zal één plus één pas echt drie worden.

Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: