Magazines / Nr 03 2019

Nr 03 2019

Machines leren denken

We hebben machines al leren voelen, luisteren en spreken. Het enige wat nu nog rest is om ze te leren nadenken en autonoom beslissingen maken. Een logische evolutie maar bij het horen van het begrip artificiële intelligentie komt bij velen nog het haar recht te staan. Het voelt wat ongemakkelijk dat een machine dan daadwerkelijk alles zou kunnen dat wij kunnen. Maar wat de hype op de afgelopen Hannover Messe ook beloofde, vandaag staat de integratie van denkend vermogen in machines en productielijnen nog in zijn kinderschoenen.

De eerste toepassingen doen schoorvoetend hun intrede en zijn in feite niks meer dan een combinatie van algoritmes en software om patronen te leren identificeren. In de nieuwe Industrie 4.0-fabriek van Rittal in Haiger bijvoorbeeld zullen ze vanaf deze zomer machine learning in al zijn kracht loslaten op hun productielijnen. We brengen u verderop in dit magazine een unieke blik achter de schermen, in het kloppend hart van deze fabriek. Verwacht er robots, maar ook veel operatoren naast de lijn. Volautomatisch en autonoom produceren zal pas realiteit worden als de machines hun kennis, hun ervaring aangeleerd hebben. Nog een werk van jaren dus. Maar niet van decennia, want aangedreven door meer rekenkracht en geavanceerde simulatiesoftware zullen machines een steile leercurve hebben.

Dat we nog maar een tipje van de ijsberg van de ware potentie van machine learning kunnen vermoeden, staat als een paal boven water. Maar u hoeft er dus de eerste maanden en jaren nog geen slaap over te verliezen hoe artificiële intelligentie uw bedrijfs­muren moet worden binnengeloodst. U heeft ongetwijfeld prangender noden in uw productieproces dan de belofte van wat machine learning zal klaarmaken. Hoe u de kwaliteit kunt opdrijven bijvoorbeeld of hoe uw stilstandtijden kan terugdringen. Het goede nieuws is dat de oplossingen op die uitdagingen ook de eerste stap in de richting van machine learning zullen zijn. Alles begint immers met data. Geen betere werkmieren om die gegevens overal in en rond uw productieproces te gaan verzamelen dan sensoren. Het reilen en zeilen van uw productieproces met binaire code in beeld brengen zal u de bottlenecks aanwijzen en de oplossing aanreiken. Daar staat de cloud nu al volledig voor open.

Hoe innovatiever de sensoren, hoe breder uw basis zal zijn voor inline proces- en kwaliteitscontrole. Niet elke industrie kan nieuwe technologie echter even eenvoudig omarmen. De voedingsindustrie bijvoorbeeld met zijn strenge eisen om de voedselveiligheid te garanderen, maakt van de integratie van hoogtechnologische sensoren in het productieproces geen eenvoudige opdracht. Want om globaal de concurrentiestrijd te kunnen aangaan, moeten innovaties ook economisch rendabel zijn. Het onderzoeksproject SensInFood wil hier een doorbraak in forceren. U kan er alles over ontdekken wat verderop op deze pagina’s.

Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: