Magazines / Nr 03 2020

Nr 03 2020

Horizonten verruimen

In commentaarstukken allerhande van de voorbije maanden rond corona werd oorlogstaal niet geschuwd. We moesten de strijd aan met een onbekende vijand, miljoenen zich razendsnel en onzichtbaar verspreidende viruscellen sterk. Vandaag is de eerste veldslag gewonnen, hopelijk blijft de tweede uit. Maar terwijl het stof opstijgt van het slagveld zien we ook al de eerste gevolgen.
Door de lockdownmaatregelen zagen veel bedrijven hun productie stilgelegd en de bijhorende marges en winsten verdampen als sneeuw voor de zon. Als reactie gaat men dan op zoek naar waar er nog kan worden gesneden in de kosten. Logisch toch?

Maar toch doet men er goed aan om van de komende zwoele zomeravonden gebruik te maken om wat verder naar de horizon te
staren dan gebruikelijk. Alle investeringen in de koelkast steken, kan vandaag en morgen een goed idee zijn, maar wat als de trein van herstel vroeger het station verlaat? Bent u er dan klaar voor? De coronacrisis heeft de digitale versnelling immers ingezet.
Zonder bandbreedte hadden we met zijn allen niet van thuis kunnen werken en videoconferences opzetten om bepaalde activiteiten draaiende te houden. Zelfs de kinderen hadden dan geen onderwijs genoten. Digitaal was niet het nieuwe normaal maar ook onze ankerlijn naar de buitenwereld.

Dit zal zich de komende maanden alleen maar verderzetten, ook van de kantoren naar de productieruimte. Remote maintenance kan uw productie monitoren en draaiende houden, met cloudplatformen kunnen ingenieurs samen nieuwe machines ontwerpen en wat dacht u dan van machines die zonder menselijke interventie kunnen wisselen van productbatch naar productbatch. Digitalisering is telkens het antwoord en wie er vandaag stappen in blijft zetten, coronacrisis ten spijt, heeft het momentum achter zich om te
accelereren ten opzichte van de concurrentie. En dat hoeft niet noodzakelijk met grootse, nieuwe projecten te zijn. Als u die uitstelt, kan u toch wel een deel van dat budget inzetten op digitaal onderhoud. Wie daar de pijn- en verbeterpunten kan blootleggen wint ook. Never waste a good crisis zei Winston Churchill.

En dat vooruitkijken naar de horizon zal u verder van pas komen om uw productie draaiende te houden wanneer er opstoppingen ontstaan in de logistieke keten. De crisis van 2008 heeft ons geleerd dat die er zullen komen. Heel wat cruciale componenten in machines komen immers niet zomaar uit de lucht gevallen. Het kost tijd om ze te produceren, en afhankelijk van waar u ze gaat halen, ook de nodige kilometers om ze tot bij u te krijgen. Als uw leverancier vandaag moet gas terugnemen omdat er geen bestellingen meer zijn, kan hij dan morgen wel de juiste (wissel)stukken) op tijd bezorgen? Ook hier weer kan digitalisering het antwoord zijn
om erover te waken dat uw voorraden nooit onder een kritisch peil zakken. Stilstaan is achteruitgaan.

Veel leesplezier!

Valerie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: