Magazines / Nr 04 2017

Nr 04 2017

Wat valt er uit de wolken?

Niet elke ondernemer kijkt met een even gerust gemoed omhoog naar de wolken. Sommige zien er eerder regen uit vallen dan zonlicht achter verschijnen. Een niet geheel ongegronde vrees. In juni jongstleden legde een wereldwijde cyberaanval honderden bedrijven plat. Met het zogenaamde Petya virus hielden hackers computerbestanden met bedrijfsgegevens gegijzeld tot de firma het losgeld ophoestte. Deed ze dat niet binnen een bepaalde periode dan ging de informatie onherroepelijk verloren. Het voor- beeld toont aan dat voorzichtigheid zeker geboden is op het wereldwijde net maar bewijst tegelijkertijd dat de cloud niet altijd het schoentje is dat wringt op vlak van cyberveiligheid.

Immers, de verspreiding van het virus gebeurde niet via de cloud maar via een klassieke e-mail met een bijlage die lekken in de netwerkfuncties van een besturingssysteem kan uitbuiten. In België bleek de schade in vergelijking met andere landen goed mee te vallen. Een gelijkaardig incident in mei had bij veel bedrijven het bewustzijn rond en de aandacht voor cyberveiligheid al voldoende aangescherpt. Dat heeft enerzijds te maken met de alertheid van uw IT-ploeg. Persoonlijke computers krijgen auto- matisch de patches en updates voor eventuele veiligheidslekken mee. Voor bedrijfssoftware ligt dat anders. Daar kunnen derge- lijke updates interfereren met de bedrijfseigen software en systemen. Een dergelijke veiligheidsupdate moet dus weloverwogen gebeuren en manueel gebeuren. Anderzijds begint cyberveiligheid eigenlijk vooral bij uw medewerkers. Als er niemand op de bijlage met het virus had geklikt, was er van een cyberaanval geen sprake geweest. Wie dus werk wil maken van een cyberveilige werkomgeving, mag niet alleen naar zijn IT-afdeling kijken. Net zoals fysieke veiligheid ook een kwestie is van attitude onder de medewerkers en evenmin louter afhangt van de kunde van de veiligheids- of preventieadviseur.

Heel veel bedrijfsinformatie ligt vandaag dus al in het vizier en binnen het bereik van hackers zonder dat u zich verbindt met de wolken. Wie werkt er vandaag nog zonder e-mail? Laat cyberveiligheid dus geenszins een rem vormen om richting verdere digitalisering van uw productieproces te kijken. Integendeel. Digitale gegevens zijn misschien moeilijker te beveiligen dan fysieke archiefkasten die uitpuilen van documenten of bestofte harddisks. Die kunnen we achter slot en grendel bewaren. Maar ze zijn een heel stuk makkelijker redundant te maken en tegelijkertijd heel toegankelijk te houden. De cloud, waarvan de providers trouwens van cyberbeveiliging een topprioriteit gemaakt hebben, kan uw gegevens namelijk ook elders voor uw bewaren en bewaken. Een back-up als het ware die op elk moment de continuïteit van uw bedrijfsvoering kan garanderen. Digitaliseren biedt u dus ook bescherming, bovenop een resem andere voordelen. En zoals in alles mag de mens in dit verhaal van digitaliseren en automatiseren niet vergeten worden. Uw medewerkers houden de sleutels tot succes in cyberbeveiliging in hun handen.

Wie zei er ook alweer elk nadeel heb zijn voordeel? Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: