Magazines / Nr 04 2020

Nr 04 2020

Snijvlakken

Data, data, data … bent u het ook soms eens beu gehoord? En toch zullen we het woord nooit genoeg kunnen gebruiken om zijn belang voor de industrie te duiden. Want dat zal morgen het verschil maken tussen winst en verlies. U kan proberen om nog snellere machines te bouwen en ongetwijfeld zal u ook nog wel wat sprongen kunnen maken in energiezuinigheid. Dat is toch wat Europa verlangt: de nieuwe fase van de Ecodesign richtlijn vraagt vanaf volgend jaar om efficiëntere elektromotoren. Maar waar u als machinebouwer uw klanten het meest een dienst mee bewijst, dat is het wegwerken van zijn stilstandtijden.

Heeft uw klant het optelsommetje al eens gemaakt in zijn productieproces. Hoeveel tijd er verloren gaat telkens wanneer een machine wacht op de volgende batch? Van afwerken tot weer opstarten en effectief produceren, want pas dan rendeert een investering. Hoe meer we evolueren naar ‘high mix, low volume’ productie, hoe belangrijker het zal worden om in alle flexibiliteit,
met dezelfde machines en zonder mechanische aanpassingen te kunnen schakelen tussen producten. Geef hem die technologie in handen en u geeft hem de sleutels tot het koninkrijk. Stilaan raken de technologische oplossingen die hiervoor voorhanden zijn technisch voldoende rijp. Wat hebben we dan nog nodig? Data, juist. Digitalisering is de stille kracht die op de achtergrond al uw processen zal aansturen. Wanneer de operator de afbeelding van product a indrukt op zijn touchscreen, gaan de radertjes aan het draaien om de juiste stations te laten werken. Of zelfs nog een stapje eerder. Met een druk op de knop kan u aan de hand van simulatiesoftware ontdekken wat de best mogelijke machine is, zonder ze eerst te moeten bouwen.

Heeft u hier uw eerste stappen al in gezet? Bent u goed op weg om uw machines naadloos met andere te laten communiceren
voor een perfecte flow? Mooi zo! Let it flow, let it go, daar zit de toegevoegde waarde. Dan mag u door naar de volgende ronde,
waar alweer meer data op u zal wachten. De gamechanger voor het komende decennium zal immers artificiële intelligentie worden.
Deze technologie zal u in staat stellen uw machines te optimaliseren en uw klant om zijn overal equipment effectiveness (OEE) naar nieuwe hoogten te brengen. Het principe is simpel. Bouw eerst databases van gegevens op. Het zijn deze ‘opgedane ervaringen’
waar de machine uit leert hoe ze zich het beste aan de productie en de omstandigheden kan aanpassen. De complexiteit zit hem echter in de algoritmen die nodig zijn om het leren ‘leren’ mogelijk te maken.

Daar wordt momenteel overal ter wereld hard aan gewerkt met al mooie resultaten in de praktijk. Mis de boot dus niet. Data is minder tastbaar dan die motion control, robotica, pneumatica …Maar op het snijvlak van informatietechnologie en besturingstechnologie daar ligt de toekomst. Op 8 oktober kan u er al een glimp van opvangen op de jubileumeditie van ABISS.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: