Magazines / Nr 05 2017

Nr 05 2017

Sinterklaas komt vroeg

 Machinebouwers en productieverantwoordelijken hoeven niet tot 6 december te wachten om hun kinderdromen in vervulling te zien gaan. Wie dit jaar SPS IPC Drives bezoekt, krijgt een extra hal voor de kiezen en zal met een goed gevuld schoentje aan ideeën huiswaarts kunnen keren. Waar fabrikanten hun technologische hoogstandjes in het verleden reserveerden voor de Hannover Messe, is er nu door het steeds nauwer verstrengelen van elektrische automatisering en informatietechnologie een tweede hoogtepunt bij- gekomen. Van 28 tot en met 30 november kan u in Nürnberg dus uw hart ophalen aan alles wat een productieproces gestroomlijnd en gekoppeld kan doen lopen.

Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Fabrikanten kunnen het zich niet veroorloven om geen brede horizon meer voor ogen te hebben. Als elektrische motoren van efficiëntieklasse IE3 vandaag de wettelijke norm zijn, dan moet men toch minstens al de vol- gende stap in de technologische evolutie kunnen tonen. IE4 dus of beter nog IE5. Niet alleen om bedrijven die tot het kruim van energie-efficiëntie willen behoren, op hun wenken te bedienen. Neen, ook een kleine kmo wil weten dat als hij vandaag voor een IE3-motor van merk A kiest, hij morgen zeer eenvoudig kan overstappen naar het volgende, betere model van dezelfde fabrikant. Zonder veel poespas of aanpassingen in de periferie. In het huidige economische klimaat is continuïteit een bijzonder belangrijke factor geworden.

Die vooruitziende blik is tegenwoordig misschien nog belangrijker dan voorheen. De drukke bezoekersaantallen en de mooie ver- koopcijfers die exposanten op beurzen kunnen voorleggen, tonen duidelijk dat de economie aanzwengelt. In elke industrietak is de tijd om voorzichtig de kat uit de boom te kijken en investeringen uit te stellen voorbij. De toekomst begint vandaag met de stap naar een slimme, geconnecteerde productie. Wie zich enkel blind staart op blinkende labels met de belofte van Industrie 4.0 zal bedrogen uitkomen. De winst moet immers geraapt worden uit een naadloze afstemming van alle componenten in uw machine of uw produc- tielijn. En dat vraagt om een strategie, een duidelijk doel voor ogen dat zich telkens verlegt naarmate de technologie meer opschuift.

Dat mag dan afschrikwekkend duur klinken, het is net het omgekeerde. Een langetermijnvisie gaat hand in hand met een gefaseerde aanpak, zowel qua tijd als qua budget. Uit de voorbije editie van ABISS bleek ook duidelijk dat bedrijven het belang hiervan steeds beter beseffen. Er waren op dit netwerkevent niet genoeg stoelen om iedereen de verschillende kennissessies te laten bijwonen. De honger naar gedegen informatie over quick response manufacturing, virtual reality, artificiële intelligentie, big data, Internet of Things … is groter dan ooit. Want hoe meer kennis, hoe beter men gewapend is om de juiste keuzes voor zijn eigen machines of productieproces te maken. Meteen ook het bestaansrecht van deze publicatie.

Veel leesplezier!

Valérie Couplez

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: