Magazines / Nr 06 2017

Nr 06 2017

Wat als de hype de standaard wordt

Mochten we een euro verdiend hebben voor elke keer dat we in 2017 tegen het begrip Industrie 4.0 aanliepen, dan konden we met zijn allen al aan pensioen beginnen denken. Weinig buzzwoorden zijn er ooit zo in geslaagd om de hele maakindustrie op sleeptouw te nemen naar de belofte van een betere productiewereld. Door alle industriële apparaten met elkaar en met de wereld te laten communiceren komt een schat aan informatie vrij die elk productieproces nog beter kan laten draaien. Naar schatting zal het Internet of Things al ongeveer 50 miljard actieve leden tellen in 2020. Geen boekenclub die ooit beter deed.

Vergis u dus niet, achter deze hype sluipt de realiteit van een gedigitaliseerde en geconnecteerde wereld steeds dichterbij. Niet alleen over de grenzen. Ook bij ons. Sinds deze zomer prijkt in België een eerste fabriek die volledig volgens deze principes is opge- bouwd, ingericht en uitgerust. Niet toevallig een bedrijf actief in lucht- en ruimtevaart, sectoren die toch graag technologisch vooruit- lopen en die voor andere kmo’s een duidelijk pad aan te volgen voetstappen achterlaten. Maar een bestaande productiefaciliteit valt niet altijd met zelfde lichtsnelheid te transformeren. Dat vraagt soms meer om sprongen in de juiste richting met een onmiskenbare Industrie 4.0-visie voor ogen. Agoria’s en Sirris’ fabrieken van de toekomst zijn daar het perfecte voorbeeld van. Begin 2018 mogen we wat dat betreft weer nieuwe Belgische sterren aan het firmament verwachten.

Bedrijven in binnen- en buitenland gingen u voor om de theoretische voordelen van digitaliseren en connecteren werkelijkheid te zien worden. Volgens de schatting van de maandelijkse enquête van de Nationale Bank onder 6.000 bedrijfsleiders is er een dui- delijke opleving van de bedrijvigheid in de technologische industrie. De investeringen zouden met ongeveer 8,5% toenemen. Een serieuze boost, die vooral te danken is aan de sector van de transportmiddelen die een stijging met 45% laat optekenen. Maar ook alle andere sectoren zouden er op vooruitgaan, zij het iets aan een iets bescheidener tempo (tussen 2% en 5%). De belangrijkste drijfveer in veel van deze vernieuwingstrajecten? Jawel, Industrie 4.0.

Ook 2018 kondigt zich wat dat betreft bijzonder gunstig aan. Qua omzet spreken de verwachtingen van de Nationale Bank over een stijging van 3% voor 2017, waar in 2018 dan nog eens 2,5% bovenop komt. Dat maakt dat de technologische industrie nu toch al enkele kwartalen een beweging in crescendo blijft maken. U concurrenten maken zich dus klaar om de sprong naar Industrie 4.0 te maken. Kan u het zich veroorloven om niet te volgen? Geen paniek, u hoeft geenszins een sprong in het ongewisse te maken. De kennis over alles Industrie 4.0 groeit met de dag. Op papier, maar evenzeer in de praktijk. En om u te helpen door de bomen het bos te zien vindt u in dit magazine onze noviteiten special, een verzameling van markante innovaties uit 2017 die u en uw medewerkers het werken in 2018 een stuk aangenamer zullen maken.

Veel leesplezier!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: